Własny chleb z automatu do pieczenia chleba MOULINEX Home Bread OW 5000 XXL Cudo techniki.. Proste jak obsługa cepa - wystarczy wrzucić we właściwej kolejności składniki, włączyć program i tylko czekać na wynik. Rezultat pochłania rodzina w szybkim tempie.
Chleb wapń - nie tylko dla wapniaków:
- woda 260ml - jest miarka
- masło miękkie 60g
- sól 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżki
- mleko w proszku 65g - Łaciate
- mąka biała 500g "koszalińska 500" lepsza byłaby podobno "typ 550"
- drożdże 1,5 łyżeczki - tu sypałem Dr.Oetker instant - efekt na zdjeciu
- kawałki czekolady 40g - wsypałem gotowe: Dr.Oetker Płatki smak czekoladowy
Maszyna po robocie jest praktycznie czysta!!
Przepis, który nie może się nie udać, na pyszne placki tortilla:
Źródło: http://wizaz.pl/
2 szklanki maki kukurydzianej
1 szklanki mąki pszennej
1 łyżka masła
sól
wody ile zabierze (ok 300 ml)
To wszystko zagniatam. ciasto powinno mieć konsystencję jak na pierogi (dosyć miękkie). Ciasto dzielimy na małe kawałki i wałkujemy na bardzo cienkie placki. Należy je smażyć na suchej patelni do momentu aż pojawi sie kilka brązowych plamek na plackach (nie rumienimy ich całkiem bo będą twarde).
wychodzi około 8-10 placków, w zależności od wielkości.
Do środka najlepszy jest kurczak usmażony w woku z przyprawą do kuchni tureckiej, lub meksykańskiej (można ją dostać w każdym sklepie) + pomidor + ogórek + papryka + sałata + sos: majonez + ketchup + sos chili + sól + pieprz = pychotka!!!
Pyszne i treściwe fakt. Polecam dobrą, polską mąkę - to podstawa przepisu. Może być mięso z indyka np. golonka a majonez jak kto lubi...
Smacznego
Pozdrowienia dla P. Joli za przepis i inspirację
Poniżej przepis ze strony wielkiezarcie.com z małymi modyfikacjami:
- 1/2 kg sera półtłustego
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 4 żółtka
- 1 pełna łyżeczka
sody oczyszczonejlub proszku do pieczenia - 1 łyżeczka
octulub Metaxa!! - 1/4 litra kwaśnej śmietany
- cukier waniliowy
Zagnieść ciasto. Oprószyć delikatnie mąką,przełożyć na talerz.
Ucinać ciasto po kawałku,wałkować na grubość ok. 1-1,5 cm,
wykrawać szklanką kółka,zrobić w środku małą dziurkę.
Najlepiej wyrobić
mąką desce. Wtedy smażenie idzie bardzo sprawnie :))
Wrzucać oponki na gorący tłuszcz,smażyć na złoty kolor.
Po usmażeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Był sobie Tłusty Czwartek 11-02-2010
Według przepisu ze strony:http://mojewypieki.blox.pl/2006/12/Paczki.html
Pozdrowienia dla Dorotus76
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży świeżych (lub 50 g suchych)
- 10-15 dag cukru
- 1/2 l mleka
- 6 żółtek
- 1 całe jajo
- 5 - 6 łyżek oliwy lub 10 dag margaryny
- pół laski wanilii lub cukier waniliowy
- kieliszek spirytusu lub ocet
- sok i skórka z cytryny
- sól
- tłuszcz do smażenia
- konfitura z róży lub inna
- cukier puder do posypania lub lukier (pół szklanki cukru pudru rozprowadzić z 2 - 3 łyżkami gorącej wody)
Zrobić rozczyn z drożdży roztartych z łyżką cukru (jeśli używamy świeżych), 20 dag mąki i pół szklanki mleka, pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać. Utrzeć jajo i żółtka z cukrem, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, utłuczoną wanilię, sok z cytryny, otartą skórkę, resztę mleka, szczyptę soli i spirytus. Wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i lśniące, a na powierzchni ukażą się pęcherzyki i będzie odstawać od ręki. Dodać roztopiony tłuszcz, jeszcze chwilę wyrobić. Uformować kulę i zostawić w ciepłym miejscu na 10 - 15 minut, gdy zacznie rosnąć wyrobić.
Porcje ciasta nabierać łyżką, uformować w ręku małe krążki, nałożyć pół łyżeczki nadzienia, zlepić, uformować kulę, odłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Nakryć serwetką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Można również innym sposobem - ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm, mocno podsypując maką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia. Nadziewamy pączki dopiero po usmażeniu, by konfitura nie wyciekała podczas smażenia (szprycą do dekoracji tortów, z długą końcówką).
Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.
Z przepisu wychodzi tyle pączków ile widać na zdjęciu - zrobiliśmy w czterech rozmiarach.
Pączki zostały pożarte już przed nadziewaniem... pyszne.
Napój ten jest odpowiednikiem herbaty czy kawy ale Yerba mate ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów jest:
YERBA MATE TANIO W KOSZALINIE
Yerba mate jest naparem, który jest szczególnie popularny w Ameryce Południowej.Napój ten jest odpowiednikiem herbaty czy kawy ale Yerba mate ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów jest:
- doskonałym źródłem, poprawiającym samopoczucie
- dodającym energii
- trzeźwości umysłu
- zwiększającym wydolność umysłu
- oczyszcza krew z toksyn
- wzmacnia odporność i wytrzymałość organizmu poprzez pobudzenie komórek odpornościowych
- polepsza trawienie
- przeciwutleniająca (ontyksydanty) – wspiera mechanizmy obronne komórek
- przeciwnowotworowa
- obniża poziom złego cholesterolu, a zwiększa poziom dobrego cholesterolu – pomaga dzięki temu walczyć między innymi z miażdżycą
- wspomaga odchudzanie – z badań wynika, że yerba mate wspomaga odchudzanie i walkę z otyłością (regularne picie herbaty paragwajskiej wzmaga uczucie sytości i spowalnia proces opróżniania żołądka)
- łagodzi dysfunkcje serca i wspomaga układ krążenia – przywraca prawidłowe krążenie krwi
- wspomaga trawienie – pobudza wydzielanie żółci
- przeciwcukrzycowa – zmniejsza ilość procesów odpowiedzialnych za powikłania w cukrzycy
- przeciwzapalna, przeciwgrzybiczna, przeciwpasożytnicza
- poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci
- zwiększa odporność na zmęczenie psychiczne i fizyczne
- poprawia pamięć i zdolność koncentracji
- antydepresyjna
- korzystna na centralny układ nerwowy
- łagodzi podenerwowanie
- moczopędna i przeczyszczająca – korzystne działanie na pęcherz moczowy i nerki
- przeciwreumatyczna
- łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego
- oczyszcza krew z toksyn
- przeciwalergiczna w niektórych przypadkach
- poprawia perystaltykę jelit
- odbudowuje ściany żołądka i jelit
- polepsza sprawność fizyczną
- korzystna na wzrok
- wzmacnia kości i zęby