środa, 5 maja 2010

Najlepszy chleb domowy z automatu



Przepis na ZDROWY chleb bez polepszaczy i tym podobnych trucizn:
  • 0,5 l - woda
  • 250g - mąka pszenna koszalińska typ "500"
  • 250g - mąka pszenna typ 1850 GRAHAM
  • 125g - mąka żytnia typ 720
  • 50g - BIO-mąka orkisz typ 1850
  • 5dag - drożdże babuni suszone
  • 1 łyżka - sól
  • 1 łyżka - cukier
  • dodatki - słonecznik łuskany, pestki dyni, siemię lniane, sezam łuskany, czarnuszka
Wszystko wrzucamy do automatu i po 3h42min wyciągamy pachnący chlebek ważący około kilograma- samo zdrowie.
Najlepsza mąka jest tu - tylko prawdziwa mąka z Młynów ze Stoisławia - żadnych hipermarketów, dyskontów itp. Taniej i zdrowiej.




Chleb cebulowy z ziarnami:
  • woda 400ml
  • oliwa z oliwek 2,5 łyżki
  • cebula 2 średnie pokrojone w kostkę i podsmażone na jasno na w/w oliwie z ząbkiem czosnku posiekanego - jeśli cebula jest wilgotna warto zmniejszyć ilość wody
  • miód 2,5 łyżki
  • sól 2 łyżeczki
  • trochę musli (50g)
  • mąka 660g - większość mąki pszennej chlebowej + żytnia + żytnia razowa + pszenna grahamka + troszkę mąki owsianej
  • 2,5 łyżeczki drożdży babuni suszonych
  • ziarenka: słonecznik + dynia + zalany wrzątkiem mak z siemieniem lnianym; dodaję od razu - można poczekać na sygnał
Wrzucamy w podanej kolejności do automatu (cebula schłodzona do temperatury pokojowej), nastawiamy program 8 (chleb bogaty w omega3), wagę 1000g i po 3h50m wyjmujemy pyszne i pachnące cudo jak na obrazku:
Świetny cebulowy


Halloween dawno za nami, ale jedna dynia się ostała i odnalazła w środku zimy (11.01.2011), więc pora na:

Chleb dyniowy:

  • 150 ml wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 100 g mąki grahamki
  • kawał dyni (dałem 1/8 dużej)
  • 3/4 łyżki soli
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 torebka drożdży suszonych "babuni" - 8g
  • ziarenka rozmaite (dałem słonecznik)
  • imbir starty odrobina
  • trochę oliwy z oliwek
Dynię obieramy i kroimy w kostkę lub tarkujemy.
Wrzucamy na patelnię z oliwą i dusimy chwilę aby zmiękła po czym odparowujemy jak najwięcej wody i rozgniatamy widelcem.
Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny w odpowiedniej kolejności (najpierw mokre na końcu suche) i czekamy aż ostygną do temp ok. 30st.
Jeśli po starcie automatu ciasto będzie za rzadkie dosypujemy mąki.
Chleb dyniowy w kolorze dyniowym (więcej mąki i byłby pełniejszy)

Czerwony chleb Marquerity

Przepis nadesłany przez Małgorzatę :) zmodyfikowany lekko

Program: podstawowy

Składniki:

750 g / 1000 g:

Woda: 100 ml / 130 ml
Koncentrat pomidorowy z kartonika: 300 ml / 400 ml
Pomidory z działki zmiksowane: 500ml
Oliwa z oliwek: 1 łyżka / 1,5 łyżki
Mąka pszenna chlebowa: 500 g / 660 g
+Mąka żytnia 720: 100g
Cukier: 0,5 łyżeczki / 1 łyżeczka
Miód: czubata łyżeczka
Drożdże suszone: 1,5 łyżeczki / 2 łyżeczki
Sól: 1 łyżeczka / 1,5 łyżeczki
Papryka: szczypta
Pieprz: szczypta
+Zioła włoskie: szczypta
+ziarenka: siemię, dynia, słonecznik, sezam, kminek - co kto lubi.
Suszona bazylia: duuużo :)

Nieco serca, czasu, pomysłu, a każda pajda z serem żółtym smakuje jak przygoda ;D
Dla urozmaicenia można dodać posiekaną drobno cebulkę - surową lub zeszkloną na patelni na oliwie - dodajemy razem z pozostałymi składnikami.
Może nie jest aż tak czerwony (zależy od pomidora) ale za to w pełni naturalny.
więcej mąki!
mgr

3 komentarze:

Kaśka pisze...

Chleb czerwony pomidorowy wygląda zachęcająco mniam mniam. Mam ten sam wypiekacz. Na jakim programie najlepiej upiec chleb?

Kaśka pisze...

Czerwony pomidorowy wygląda ekstra. Swietny pomysł. Na jakim programie najlepiej go piec w tym Moulinexie? [mam taki sam]

MGR & IMAR S.C. pisze...

Program nr 3, czyli chleb pełnoziarnisty. Czasem nawet robię "restart": po ok. pół godz. wyrabiania ustawiam program od początku. Drożdże mają więcej czasu na wyrośnięcie...