Przepis na ZDROWY chleb bez polepszaczy i tym podobnych trucizn:
- 0,5 l - woda
- 250g - mąka pszenna koszalińska typ "500"
- 250g - mąka pszenna typ 1850 GRAHAM
- 125g - mąka żytnia typ 720
- 50g - BIO-mąka orkisz typ 1850
- 5dag - drożdże babuni suszone
- 1 łyżka - sól
- 1 łyżka - cukier
- dodatki - słonecznik łuskany, pestki dyni, siemię lniane, sezam łuskany, czarnuszka
Najlepsza mąka jest tu - tylko prawdziwa mąka z Młynów ze Stoisławia - żadnych hipermarketów, dyskontów itp. Taniej i zdrowiej.
Chleb cebulowy z ziarnami:
- woda 400ml
- oliwa z oliwek 2,5 łyżki
- cebula 2 średnie pokrojone w kostkę i podsmażone na jasno na w/w oliwie z ząbkiem czosnku posiekanego - jeśli cebula jest wilgotna warto zmniejszyć ilość wody
- miód 2,5 łyżki
- sól 2 łyżeczki
- trochę musli (50g)
- mąka 660g - większość mąki pszennej chlebowej + żytnia + żytnia razowa + pszenna grahamka + troszkę mąki owsianej
- 2,5 łyżeczki drożdży babuni suszonych
- ziarenka: słonecznik + dynia + zalany wrzątkiem mak z siemieniem lnianym; dodaję od razu - można poczekać na sygnał
Świetny cebulowy |
Halloween dawno za nami, ale jedna dynia się ostała i odnalazła w środku zimy (11.01.2011), więc pora na:
Chleb dyniowy:
- 150 ml wody
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g mąki żytniej
- 100 g mąki grahamki
- kawał dyni (dałem 1/8 dużej)
- 3/4 łyżki soli
- 1 łyżeczka soli
- 1 torebka drożdży suszonych "babuni" - 8g
- ziarenka rozmaite (dałem słonecznik)
- imbir starty odrobina
- trochę oliwy z oliwek
Wrzucamy na patelnię z oliwą i dusimy chwilę aby zmiękła po czym odparowujemy jak najwięcej wody i rozgniatamy widelcem.
Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny w odpowiedniej kolejności (najpierw mokre na końcu suche) i czekamy aż ostygną do temp ok. 30st.
Jeśli po starcie automatu ciasto będzie za rzadkie dosypujemy mąki.
Chleb dyniowy w kolorze dyniowym (więcej mąki i byłby pełniejszy)
Czerwony chleb Marquerity
Program: podstawowy
Składniki:
750 g / 1000 g:
Pomidory z działki zmiksowane: 500ml
Oliwa z oliwek: 1 łyżka / 1,5 łyżki
Mąka pszenna chlebowa: 500 g / 660 g
+Mąka żytnia 720: 100g
Miód: czubata łyżeczka
Drożdże suszone: 1,5 łyżeczki / 2 łyżeczki
Sól: 1 łyżeczka / 1,5 łyżeczki
Papryka: szczypta
Pieprz: szczypta
+Zioła włoskie: szczypta
+ziarenka: siemię, dynia, słonecznik, sezam, kminek - co kto lubi.
Suszona bazylia: duuużo :)
Nieco serca, czasu, pomysłu, a każda pajda z serem żółtym smakuje jak przygoda ;D
Dla urozmaicenia można dodać posiekaną drobno cebulkę - surową lub zeszkloną na patelni na oliwie - dodajemy razem z pozostałymi składnikami.
Może nie jest aż tak czerwony (zależy od pomidora) ale za to w pełni naturalny.
więcej mąki! |
Komentarze