Właściwości zdrowotne potwierdzone naukowo:
Yerba Mate ma duże właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu jest bardzo pomocna w profilaktyce takich chorób, jak rak, schorzenia układu krążenia, zapalenia i choroby wątroby. Jednak tylko regularne picie Yerby pomaga utrzymywać jej działanie antyoksydacyjne w naszym organizmie.
Wspiera profilaktykę antynowotworową. Broni przed rozwojem komórek rakowych poprzez niszczenie już powstałych i ochronę zdrowych komórek.
Wpływa pozytywnie na pracę układu krwionośnego. Obniża poziom złego cholesterolu i podnosi poziom dobrego cholesterolu, co ma znaczenie również w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Dodatkowo udowodnione zostało, że Yerba Mate ma działanie ochronne dla serca – łagodzi jego dysfunkcje i odbudowuje uszkodzenia.
Ma działanie wspomagające odchudzanie. Yerba Mate ma pozytywny wpływ na trawienie tłuszczów. Co więcej, badania pokazują, że przyczynia się do zmniejszenia czasu potrzebnego do osiągnięcia subiektywnego poczucia sytości.
Pomaga radzić sobie z cukrzycą. Kwas chlorogenowy, będący składnikiem Yerby, bierze udział w regulacji uwalniania glukozy z wątroby, co ma znaczenie w cukrzycy insulinozależnej. Dodatkowo składniki zawarte w Yerba Mate chronią przed powikłaniami przy cukrzycy.
Yerba Mate ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Dzięki temu może mieć wspierające działanie zarówno w przypadku chorób wewnętrznych, jak i zewnętrznych, np. w przypadku łupieżu, zapalenia płuc.
Komentarze