Tereré czyli yerba mate na zimno, idealna na lato
Gorąco? Latem musi grzać!
Najlepiej schłodzić się orzeźwiającą yerba mate z lodem
Energetyczna yerba zalana zimną wodą lub sokiem z lodem - najlepsze na upały!!Nazywany tereré , jest oficjalnym napojem Paragwaju - a od 2011 roku jest uważany za część ich dziedzictwa kulturowego . Jest również powszechnie pijany na północy Argentyny i południowo-wschodniej Brazylii. To rzeczywiście świetna opcja na upalne dni
Sposobów na przygotowanie tereré jest wiele, a oto jeden z nich
Składniki:
- Yerba mate (najlepiej z patyczkami) - pomożemy dobrać odpowiednią
- Bombilla (metalowa "słomka" z sitkiem)
- Matero (kubek do yerby). Możesz również użyć szklankę lub filiżankę
- Zimna woda, rozcieńczony sok pomarańczowy lub lemoniada
- Kostki lodu
- Zioła takie jak mięta lub trawa cytrynowa (opcjonalnie, ale zalecane) oraz plasterki limonki, cytryny i/lub pomarańczy.
Jak zaparzyć:
- Napełnij 1/3 do 1/2 naczynia yerba mate.
- Umieść bombillę w naczyniu
- Jeśli chcesz uzyskać mocny smak yerby, zalej yerbę ciepłą wodą i odczekaj kilka minut.
- Dodaj kostki lodu
- Do dzbanka wrzuć kostki lodu i wodę, sok lub lemoniadę. Możesz dodać plasterki cytrusów, cukier i zioła do dzbanka lub włożyć je bezpośrednio do szklanki.
- Dolej do pełna
- Twoja terere jest gotowa!
- Wypij i ponownie zalej wodą/sokiem
- Zalewaj dopóki smak yerby jest wyczuwalny.
Komentarze