Składniki:
0,5 kg mąki
0,75 szkl. mleka
75 g masła
1 jajko + 1 jajko do smarowania
1,5 torebki drożdży instant (np. Babuni 8g)
3,5 łyżki cukru
sól
marmolada dżem z jagody kamczackiej - kwaskowa pychota
Wykonanie:
Mleko zagotować z tłuszczem, zaparzyć nim połączoną z cukrem mąkę(!) mieszając w automacie do chleba. Po przestudzeniu dodać drożdże, jajko i sól. Wyrobić ciasto - program nr13. Rozwałkować w koło, pociąć w trójkąty. Nałożyć dżemik, zawinąć w rogalik, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec na złoty kolor w temp 200 stopni C. Pycha!
Przepis znaleziony na tej stronie.
Z przepisu wychodzi 2x więcej niż na zdjęciu. Pierwsza porcja została pochłonięta, zanim upiekła się druga...
0,5 kg mąki
0,75 szkl. mleka
75 g masła
1 jajko + 1 jajko do smarowania
1,5 torebki drożdży instant (np. Babuni 8g)
3,5 łyżki cukru
sól
Wykonanie:
Mleko zagotować z tłuszczem, zaparzyć nim połączoną z cukrem mąkę(!) mieszając w automacie do chleba. Po przestudzeniu dodać drożdże, jajko i sól. Wyrobić ciasto - program nr13. Rozwałkować w koło, pociąć w trójkąty. Nałożyć dżemik, zawinąć w rogalik, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec na złoty kolor w temp 200 stopni C. Pycha!
Przepis znaleziony na tej stronie.
Z przepisu wychodzi 2x więcej niż na zdjęciu. Pierwsza porcja została pochłonięta, zanim upiekła się druga...
Komentarze